E-İhale ve E-Teklif Geliyor, İhale Uygulama Yönetmelikleri Değişti

e-ihale-e-teklif

İhale mevzuatında önemli değişiklikler yapıldı. Yapım, Hizmet, Mal Alım, Danışmanlık, Çerçeve Anlaşmalar ve Elektronik İhale yönetmeliğinde değişiklikler yapıldı. Tekliflerin elektronik ortamda alındığı beyan usulünün kullanımının arttırılması, e-ihalenin devreye alınması, İhalelerde e-eksiltmenin yapılabilmesi, Yeterlik sistemi üzerinden e-ihale yapılabilmesi gibi elektronik ihale uygulamaları konusunda bir çok yenilik getirilmiştir.

Devamını Oku →

Doğalgaz Alımları Nasıl Yapılır? Örnek Hakediş Uygulaması

dogalgaz-alimlari_hakedisi

Doğalgaz alımı hakedişi , sözleşmesi imzalanmış ve alımına başlanılan “Doğalgaz” alımları için yapılan tüketim miktarı karşılığında yükleniciye ödenecek tutarın hesaplanması sürecidir. Doğalgaz alımları hakedişlerinde dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan birisi fiyat farkı hesabı ve kullanılacak endekslerin belirlenmesidir. Doğalgaz alımlarında uygulanacak fiyat farkı hesabına ilişkin detaylar 31.08.2013 tarihinde yayınlanan “4734 Sayılı Kamu İhale Kanununa Göre İhale Edilen Mal…

Devamını Oku →

Elektrik Alımı Hakedişi Nasıl Yapılır? Örnek Hakediş Uygulaması

Elektrik Alım Hakedişi Örneği

Elektrik alımı hakedişi , sözleşmesi imzalanmış ve alımına başlanılan “A.G/O.G ve Tek Terimli/Çift Terimli” elektrik tipleri için yapılan tüketim miktarı karşılığında yükleniciye ödenecek tutarın hesaplanması sürecidir. Elektrik alımları hakedişlerinde dikkat edilmesi gereken en önemli noktalar; Fiyat farkı hesabı Dağıtım bedeli hesabı Fon hesabı ( TRT Payı, Enerji Fonu ve Belediye Tüketim Vergisi) Reaktif tüketim (Endüktif,…

Devamını Oku →

Akaryakıt Alım Hakedişi Nasıl Yapılır? Örnek Hakediş Uygulaması

Akaryakıt Alım Hakedişi Örneği

Akaryakıt Alım Hakedişi, sözleşmesi imzalanmış ve alımına başlanılan alınan “Benzin, Motorin, Otogaz, Kalorifer Yakıtı, Fuil Oil vb.” akaryakıt tipleri için yapılan alım miktarı karşılığında yükleniciye ödenecek tutarın hesaplanması sürecidir. Akaryakıt alımları hakedişlerinde dikkat edilmesi gereken en önemli nokta fiyat farkı hesaplamalarıdır. Akaryakıt alımlarında uygulanacak fiyat farkı hesabına ilişkin detayları 31.08.2013 tarihinde yayınlanan “4734 Sayılı Kamu…

Devamını Oku →

Hakediş Nedir, Nasıl Düzenlenir ?

Hakediş, sözleşmesi imzalanmış ve uygulaması başlatılmış proje için, sözleşmede belirlenen aralıklarla, yapılan iş miktarı karşılığında yükleniciye ödenen bedeldir. Yaklaşık maliyet çalışmalarının ardından ihalesi yapılmış ve en uygun teklifi veren istekliye ihale edilmiş yapım işi için hakediş süreçleri başlar. Öncelikle ihaleyi alan firma (yüklenici) ve ihaleyi yapan kurum (idare) arasında bu sürece konu olan iş için…

Devamını Oku →

2017 Yılı Eşik Değerler ve Parasal Limitleri

21 Ocak 2017 Tarihli ve 29955 Sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan 2017/1 numaralı Kamu İhale Tebliği ile 2017 yılında uygulanacak eşik değerler ve parasal limitler belirlenmiştir. 4734 Sayılı Kamu İhale Kanununda belirtilen eşik değerler ve parasal limitler Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan 2016 yılı Aralık ayı Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yıllık değişim oranında (%9,94)…

Devamını Oku →

Merkezi Yönetim Harcama Belgeleri Yönetmeliğinde Değişiklik

05 Kasım 2016 Tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmelik değişikliği ile Maliye Bakanlığı tarafından yayınlanan Merkezi Yönetim Harcama Belgeleri Yönetmeliğinde değişiklik yapılmıştır. Merkezi Yönetim Harcama Belgelerinde yapılan bu değişiklik resmi gazetede yayınlandığı gün yürürlüğe girmiştir. Ödeme Belgeleri İki Nüsha Olacak (MYHB) Yapılan değişiklikle Ödeme belgesinin 2 nüsha olarak düzenleneceği ve nüshaların muhasebe biriminde saklanacağı belirtilmiş, Sayıştaya…

Devamını Oku →