Yaklaşık Maliyet Nedir, Nasıl Hesaplanır ve Ne Zaman Güncellenebilir?

Hazırlanan bu makalemizde yapım işleri ihalelerinde yaklaşık maliyet nedir, nasıl hesaplanır ve ne zaman güncellenebilir ile nelere dikkat edilmesi gerektiği ilgili ihale mevzuatında yer alan düzenlemeler ele alınmıştır. Konu başlıkları; Yaklaşık maliyet nedir? Yaklaşık maliyet nasıl hesaplanır, nelere dikkat edilmelidir? Yaklaşık maliyet hesabında resmi birim fiyatların kullanılması zorunlu mu? Yaklaşık maliyet ne zaman güncellenebilir? (2023…

Devamını Oku →

KolayMetraj ile Elektrik ve Mekanik Tesisat Metrajı – Örnek Uygulamalı

KolayMetraj ile Tesisat Metrajı

Elektrik ve Mekanik tesisat bir yapının ayrılmaz bileşenleridir. Yapının dayanıklılığı, fonksiyonelliği ne kadar önemliyse yapıdaki kalorifer tesisatı, havalandırma tesisatı, zayıf akım tesisatı vb. imalatlar da bir o kadar önemlidir. Çünkü bu unsurların tamamı bir araya geldiğinde yapı oluşabiliyor, herhangi biri eksik olursa yapı da eksik olmuş olur ve amaçlanan hedefe hizmet etmemiş olur.
Bundan dolayı diğer yapı kısımlarının proje ve uygulama sürecinde gösterilen özenin tesisat iş grubu imalatları için de gösterilmesi gerekiyor.

Devamını Oku →

Analiz Nedir?

Analiz, iş kaleminin yapım şartları ile tarif ve içeriğine göre “malzeme, işçilik, makine vb. rayiçleri gösteren tablodur. Kamu sektöründe kullanılan iki çeşit analiz tipi bulunmaktadır. Bunlar; İnşaat iş kalemleri için kullanılan, İnşaat analizleri, Elektrik ve Makine tesisatı için kullanılan, Tesisat analizlerdir. Hemen Paylaş Share List

Devamını Oku →

Fiyat Pozu ve Rayiç Pozu Nedir?

Kamu sektöründe yapım işleri için idarelerce ihale öncesinde yapılacak işlerin tahmini maliyetleri hesaplanır. Bunun içinde iş kalemlerinin metrajları ve birim fiyatları belirlenir. Birim fiyatlar ise farklı şekillerde belirlenmekte olup, bunlar; Analizi olan fiyatlar, Analizi olmayan fiyatlar, Rayiç fiyatları, Nakliye ödenen iş kalemleri için ise nakliye fiyatları, şeklindedir. Bu yazımızda “Analizi olmayan fiyatlar” sektördeki ifadesi ile…

Devamını Oku →

Poz Tarifi ve Teknik Şartname Nedir?

Poz tarifi; Bir pozun (iş kaleminin) nasıl yapılacağı başta olmak üzere, yapımında kullanılan malzemelerin miktarları, yapım şekilleri ve sıraları,  birim miktarının kapsamı ile birim fiyat ödemesine nelerin girip girmediğinin belirtildiği yazılı belgedir. Bu nedenle de poz tarifi, pozun imalat detayları ile birlikte birim fiyatını belirleyen en öncelikli belge niteliğindedir. İdarelerce yaklaşık maliyet hazırlanmadan önce iş…

Devamını Oku →

Poz Nedir?

Poz kavramı, teknik olarak iş kalemini ifade etmektedir. Kamu sektöründe, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Karayolları Genel Müdürlüğü ve Devlet İşleri Genel Müdürlüğü gibi idareler her yıl Genel birim fiyatlar ve rayiçler yayımlanmaktadırlar. Yayımlanan bu birim fiyat ve rayiçlere Yüksek Fen Kurulu Başkanlığınca belirlenen sistematik doğrultusundan Poz Numarası verilmektedir. Poz numarası, iş kalemlerinin tanıtım…

Devamını Oku →

Güncelliğini Kaybeden Yaklaşık Maliyet Nasıl Güncellenir ?

Yaklaşık Maliyet TÜİK İnşaat Maliyet Endeksi İle Nasıl Güncellenir

Yaklaşık maliyet hesabına esas fiyat ve rayiçlerin tespiti, yapım işleri ihaleleri uygulama yönetmeliğinin 10. Maddesinde açıklanmıştır. 4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu ve uygulama yönetmeliğindeki maddeler incelendiğinde yaklaşık maliyete esas birim fiyatın belirlenmesinde herhangi bir seçeneğe öncelik tanınmamış olup gerçekçi (piyasa fiyatları ile) yapılması esas kabul edilmiştir. Kamu kurumları tarafından yapılan yaklaşık maliyet hesaplamalarında resmi idareler…

Devamını Oku →

TÜİK İnşaat Maliyet Endeksi ile Güncellemede Temel Endeks Hangi Ay Alınır?

tuik-insaat-maliyet-endeksi-baz-endeks-hangi-ay-

15/08/2018 de yayınlanan Yüksek Fen Kurulu kararına göre; Çevre ve Şehircilik Bakanlğı tarafından yayınlanan birim fiyatlar kullanılarak hazırlanan yaklaşık maliyetin güncelliğini kaybetmesi halinde yaklaşık maliyetin, yapım işleri ihaleleri uygulama yönetmeliğinin 11 inci maddesinin üçüncü fıkrası hükmü doğrultusunda “TUİK İnşaat Maliyet Endeksi ve Değişim Oranına” göre güncellenmesi mümkündür. İdarelerin hazırladıkları yaklaşık maliyetin piyasa şartlarına bağlı olarak ilk ilan veya davet tarihine kadar güncelliğini yitirmesi durumunda nasıl güncelleyecekleri konusunda yaşadıkları tereddütler Yüksek Fen Kurulu tarafından yayınlanan 2018/31 no’lu karar ile giderilmiş oldu.

Devamını Oku →

Hakediş programı (yazılımı) nedir ve neden bir Hakediş Programı kullanılmalıdır?

Hakediş Programı ve Yaklaşık Maliyet programı günümüzde inşaat sektöründe oldukça önemli bir rol oynamaktadır. Gelişen sektör ve sürekli değişen ihale mevzuatı (4734-4735) ile birlikte hakediş yazılımlarına olan ihtiyaç da gün geçtikçe artmaktadır. Gerek yaklaşık maliyet, gerekse de hakediş konu itibarıyla parasal ödemelerle doğrudan bağlantılı olduğu için bu hesapların hassaslığı, doğruluğu ve mevzuata uygunluğu hem kurumlar tarafından…

Devamını Oku →