KİK Kararı – Adi Ortaklıklar Alt Yüklenici Olabilir mi?
Kamu İhale Kurulu’nun yayınlamış olduğu karara göre, adi ortakların alt yüklenici olarak çalıştırılıp çalıştırılamayacağı konusu netlik kazandı.
Devamını Oku →Hakediş nedir? Nasıl Düzenlenir?
Kamu İhale Kurulu’nun yayınlamış olduğu karara göre, adi ortakların alt yüklenici olarak çalıştırılıp çalıştırılamayacağı konusu netlik kazandı.
Devamını Oku →Yeni birim fiyat tespitinde hangi pozlar benzer olarak kabul edilebilecek? Birden fazla benzer poz olması durumunda hesaplamalarda hangisinin kullanılacak?
Devamını Oku →20 Nisan 2020 Tarihli ve 2020/5 Nolu Cumhurbaşkanlığı genelgesi gereği 4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu ile bu kanundan istisna edilen düzenlemeler kapsamında gerçekleştirilen ihaleler sonucunda imzalanan sözleşmelerde Covid-19 (Corona Virüs) salgını nedeniyle sözleşme konusu işin yerine getirilmesinin geçici veya sürekli olarak, kısmen veya tamamen imkansız hale geldiğine ilişkin süre uzatım ve fesih başvuruları yüklenici tarafından…
Devamını Oku →Revizenin İhale mevzuatındaki karşılığı pozun artan miktarına göre sözleşme birim fiyatlarının düzeltilmesi, yenilenmesi olarak karşımıza çıkmaktadır.
Devamını Oku →İş artış-eksiliş hesabı yapım işleri uygulama sürecinde en çok sorun yaşanan konuların başında gelir. Yapım işlerinde baştan öngörülemeyen durumların ortaya çıkması işin doğası gereği olağan bir durumdur. 4735 Sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu 01.01.2003 tarihinde yürürlüğe girdiğinde iş artışlarına izin vermezken 15.08.2003 tarihinde yayınlanan “4964-Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” la öngörülemeyen durumlar nedeniyle iş…
Devamını Oku →Kesin kabul: sözleşme konusu yapım işinin fen ve sanat kurallarına uygun olarak yapıldığını ve kullanıma engel bir durum teşkil etmediğini ifade eder. Yapım işlerinde yüklenici ve alt yükleniciler, yapının fen ve sanat kurallarına uygun olarak yapılmaması, hileli malzeme kullanılması ve benzeri nedenlerle ortaya çıkan zarar ve ziyandan, yapının tamamı için işe başlama tarihinden itibaren kesin…
Devamını Oku →Tasfiye yasası nedir, uygulama hakkındaki 50’den fazla detaylı, yön gösterici sorular ve cevapları.
Soru 1 : İdarenin uygun bulmadığı devir talepleri de Bakanlığa bildirilmeli midir?
Cevap 1 : İlgili idare kendisine gelen talepleri olumlu veya olumsuz görüşünü bildirerek Bakanlığa iletmelidir. İdare yüklenicinin talebinin imalat girdilerinin fiyatlarındaki artışlardan kaynaklanmadığı gerekçesi ile birlikte yüklenicinin dilekçesini genel yazı uyarınca Bakanlık tarafına görüş alınmak üzere göndermelidir.
Yaklaşık maliyet hesabına esas fiyat ve rayiçlerin tespiti, yapım işleri ihaleleri uygulama yönetmeliğinin 10. Maddesinde açıklanmıştır. 4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu ve uygulama yönetmeliğindeki maddeler incelendiğinde yaklaşık maliyete esas birim fiyatın belirlenmesinde herhangi bir seçeneğe öncelik tanınmamış olup gerçekçi (piyasa fiyatları ile) yapılması esas kabul edilmiştir. Kamu kurumları tarafından yapılan yaklaşık maliyet hesaplamalarında resmi idareler…
Devamını Oku →15/08/2018 de yayınlanan Yüksek Fen Kurulu kararına göre; Çevre ve Şehircilik Bakanlğı tarafından yayınlanan birim fiyatlar kullanılarak hazırlanan yaklaşık maliyetin güncelliğini kaybetmesi halinde yaklaşık maliyetin, yapım işleri ihaleleri uygulama yönetmeliğinin 11 inci maddesinin üçüncü fıkrası hükmü doğrultusunda “TUİK İnşaat Maliyet Endeksi ve Değişim Oranına” göre güncellenmesi mümkündür. İdarelerin hazırladıkları yaklaşık maliyetin piyasa şartlarına bağlı olarak ilk ilan veya davet tarihine kadar güncelliğini yitirmesi durumunda nasıl güncelleyecekleri konusunda yaşadıkları tereddütler Yüksek Fen Kurulu tarafından yayınlanan 2018/31 no’lu karar ile giderilmiş oldu.
Devamını Oku →Asgari ücretle çalışanların gelir vergisi oranından kaynaklı olarak yılın sonuna doğru net ücretlerinin düşmesini önlemek için agi dengelemesi ile ilgili düzenleme yapıldı. Asgari ücret yıl sonuna doğru düşmeyecek.
Devamını Oku →